Gaz çıkarma (osurma), vücudunuzun anüsünüz yoluyla sindirim sisteminizde gaz salmasıyla gerçekleşir. Gaz çıkarmaya birçok şey neden olabilir. Yiyecek seçimleri listenin başında gelir. Ancak bazı ilaçlar ve tıbbi durumlar gaz çıkarmanıza neden olabilir.
Genel bakış
Gaz çıkarma (osurma) nedir?
Gaz çıkarma (osurma), sindirim sisteminizde gaz (flatus) çıkarmanızdır. Başkalarının yanındayken olursa utanabilirsiniz. Ancak vücudunuzun gaz çıkarma yollarından biridir . Osurmak, gazı alt tarafınızdan aşağı doğru çıkardığınızda gerçekleşir. Geğirme, gazı ağzınızdan yukarı ve dışarı çıkarmaktır.
Osurmak yaygındır. Uzmanlar günde 25 defaya kadar gaz çıkardığımızı tahmin ediyor. Çoğu zaman, gaz çıkarmak sadece bağırsaklarınızdaki gazdan kurtulduğunuz anlamına gelir. Her canlı gaz üretir ve gaz çıkarmak normal bir vücut işlevidir.
Olası Nedenler
Aşırı gazın en yaygın nedenleri nelerdir?
Hava yutmak ( aerofaji ) yaygın bir nedendir. Hepimiz konuşurken, içerken veya yerken hava yutarız. Ancak çok fazla hava yutmak sindirim sisteminizde gaz birikmesine yol açabilir. Hava yutmanızın nedeni şunlar olabilir:
- Sakız çiğneyin veya sert şekerler emdirin
- Gazlı içecekler tüketin
- Kaygı veya stres var mı?
- Gevşek diş protezleri var
- İçmek için pipet kullanın
- Duman
- Ağzın yemekle doluyken konuş
Vücudunuzun yiyecekleri nasıl sindirdiği diğer yaygın nedendir. Sindirim sürecinden kalan atıklar sonunda kalın bağırsağınızdan geçer. Kalın bağırsağınız kalan yiyecek atıklarını depolar. Atık kalın bağırsağınızda kaldıkça gaz birikir. Ne kadar uzun süre kalırsa o kadar fazla gaz birikir. Gazın dışarı atılması osurarak olur.
Gaz yapıcı bazı yiyecekler şişkinliğe neden olma olasılığı daha yüksektir, örneğin:
- Fasulye
- Laktozla hazırlanmış ekmek, tahıl veya salata sosu
- Diyet yiyecekler ve şekersiz şekerlemeler ve sakızlar
- Elma, şeftali, kuru üzüm, muz, kayısı, kuru erik suyu ve armut gibi meyveler
- Koruyucu olarak laktoz kullanan ekmek, tahıl veya salata sosu gibi paketlenmiş gıdalar
- Enginar, kuşkonmaz, brokoli, lahana, Brüksel lahanası, karnabahar, salatalık, yeşil biber, soğan, turp, kereviz ve havuç gibi çeşitli sebzeler
- Tam tahıllar ve kepek
Aynı şekilde, aşırı gaz oluşumuna katkıda bulunabilecek mide-bağırsak hastalıkları da vardır, örneğin:
- Çölyak hastalığı
- Ehlers-Danlos sendromu , skleroderma ve Sjögren sendromu gibi bağ dokusu hastalıkları
- Kabızlık
- Mide felci
- GÖRH
- İnflamatuar bağırsak hastalığı (İBH)
- İrritabl bağırsak sendromu (IBS)
- Laktoz intoleransı
- Multipl skleroz (MS)
- Parkinson hastalığı
- Peptik ülser hastalığı
- SIBO ( İnce bağırsakta bakteri aşırı çoğalması )
Bakım ve Tedavi
Aşırı gaz nasıl tedavi edilir?
Tedaviniz, kök nedenin belirlenmesine bağlı olacaktır. Bir sağlık hizmeti sağlayıcısı fiziksel muayene yapabilir ve tıbbi geçmişiniz hakkında sorular sorabilir. Şunları sorabilirler:
- Belirtileriniz
- Genellikle ne yiyip içiyorsunuz?
- Reçetesiz veya reçeteli herhangi bir ilaç kullanıyorsanız
Bir sağlık hizmeti sağlayıcısı, gazınızın sindirim sistemi hastalığı nedeniyle oluştuğundan şüphelenirse bazı testler yapabilir. Testler şunları içerebilir:
- Kan testleri
- Dijital rektal muayene
- Dışkı testi
- X-ışınları
Belirli bir yiyecek veya içeceğin gaza neden olup olmadığını görmek için ne yediğinizi ve içtiğinizi takip etmenizi isteyebilirler.
Potansiyel tedaviler
Bir sağlık hizmeti sağlayıcısı ne yediğinizi ve nasıl yediğinizi değiştirmenizi önerebilir. Örneğin, size şunları önerebilirler:
- Aşırı gaza neden olduğunu bildiğiniz yiyeceklerden kaçının (çok fazla şeker içeren yiyecek ve içeceklerden kaçınmanızı önerebilirler)
- Daha yavaş yiyin
- Düzenli egzersiz yapın
Doktoru Ne Zaman Aramak Gerekir
Gaz şikayeti ne zaman doktora veya sağlık kuruluşuna başvurularak tedavi edilmelidir?
Normalden daha fazla gazınız varsa bir sağlık uzmanıyla veya doktorla görüşmelisiniz . Gaz çıkarma ve şu gibi semptomlar varsa bir sağlık uzmanıyla iletişime geçin:
- Karın ağrısı
- Alt tarafınızdan kanama
- İshal
- Ateş
- Uyuşma
- Açıklanamayan kilo kaybı
- Döküntü
Ek Genel Sorular
Bazı osuruklar neden bu kadar kötü kokar?
Büyük bağırsağınızda bulunan gazın osurmanıza sebep olduğunu unutmayın. Bu gazın normalden daha keskin olmasının birkaç nedeni olabilir:
- Lifli bazı besinler sindirim sırasında hidrojen sülfür açığa çıkarır. Hidrojen sülfür çürük yumurta gibi kokar.
- Yediğiniz yiyeceklerde sülfitler vardır. Turpgiller, yumurta, sarımsak ve et gibi olası şüphelilerin uzun bir listesi vardır.
- Laktoz intoleransınız var. Süt ürünleri yemek kötü kokulu osuruklara neden olabilir.
- Bağırsak mikrobiyomunuz , güçlü kokulu gaz çıkaran bakteriler içerebilir.
- Midenizi bozan antibiyotikler bazı osurukların diğerlerinden daha kötü kokmasına neden olabilir.
Benim Sağlığım’dan bir not
Bağırsağınızın içinde sıkışan havanın iki kaçış yolu vardır: geğirme veya osuruk. Gaz hayatın bir gerçeğidir. Sindirim sürecinin tamamen doğal bir sonucudur. Bununla birlikte, etrafınızda başka insanlar varken gaz çıkarmak utanç verici olabilir. Eğer bir odayı temizleyebilecek türden bir gazınız varsa, bu iki katına çıkar.
Ancak gaz çıkarmanız, kötü kokulu bir yalnızlık hayatına mahkûm olduğunuz anlamına gelmez. Ne yediğinizi değiştirmek, ne kadar osurduğunuzu azaltabilir. Ağzınız kapalıyken çiğnemek ve daha yavaş yemek de aynı etkiyi yaratabilir. Gaz çıkarma nadiren tıbbi sorunların bir işaretidir. Ancak gaz çıkarma ve karın ağrısı veya ishaliniz varsa bir sağlık uzmanıyla görüşün.